ZASADY ŻYWIENIA
POSIŁKI SĄ PRAWIDŁOWO ZBILANSOWANE POD WZGLĘDEM WARTOŚCI ODŻYWCZYCH DLA ZAPEWNIENIA PRAWIDŁOWEGO ROZWOJU DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM.
- Posiłki przygotowywane są ze świeżych produktów;
- Wszystkie posiłki przygotowywane są na bieżąco, bez stosowania gotowych półproduktów;
- Do gotowania używa się naturalnych przypraw, nie zawierających glutaminianu sodu;
- Do surówek dodaje się oliwę z oliwek, z pierwszego tłoczenia;
- Ciasto podawane na podwieczorki jest pieczone w przedszkolu;
- Dzieci codziennie otrzymują na drugie śniadanie oraz do podwieczorku owoce lub warzywa;
- Dwa razy w tygodniu na drugie śniadanie podajemy dzieciom mix owoców (dzieci mają do wyboru kilka gatunków owoców);
- Zachęcamy dzieci do picia wody mineralnej;
- W roku szkolnym 2020/21 ponownie dzieci będą sobie same przygotowywały śniadania spośród produktów przygotowanych w formie tzw. bufetu szwedzkiego pod hasłem "JESTEM KUCHARZEM", w terminach podanych na bieżąco w przedszkolnym jadłospisie.
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2016-06-07 |
Data publikacji: | 2016-06-07 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Tomasz Tomczyk |
Liczba odwiedzin: | 6561 |